Grosspitz – en relativt stor spisshund

Spisshunder er svært ulike, blant annet i størrelse, og som navnet tilsier er grosspitz en av de større variantene. Tispene veier omkring 20 kg, mens hannhundene veier omkring 22 kg. Rasen stammer opprinnelig fra Tyskland, og variantene av tysk spitz anses for å være Mellom-Europas eldste hunderase. Blant annet har det i Sveits blitt gjort funn av fossile rester av disse hundene, som er mellom 14 000 og 12 000 år gamle.

Rasens størrelse og elegante utseende har gjort at grosspitzen har blitt brakt inn i velstående hjem i flere århundrer, i motsetning til de mindre variantene av tysk spitz som ofte fantes hos middelklassen og blant de lavere sosiale klasser de siste par århundrer. Grosspitz er anerkjent av Fédération Cynologique Internationale (FCI), som er et topporgan for nasjonale kennelklubber rundt om i hele verden. I FCI-systemet blir spisshunder regnet som en egen gruppe; gruppe 5.

Beskrivelse

En grosspitz sin kropp er kvadratisk, og mankehøyden er omkring 42–50 cm. Den har små opprettstående ører, og hodet er kileformet og reveaktig. Halen er buskete og bæres over ryggen. Pelsen er kort og tett på hodet, ørene og framsiden av beina. Pelsen er svart, brun eller hvit. Snutepartiet er ikke for langt, og hverken grovt eller spesielt smalt. De har middels store, mandelformede og mørkebrune øyne. Halsen er middels lang og dekket av en man-lignende pelskrage.

Alle varianter av tysk spitz anses som sunne og kan antas å ha relativt lang levealder. Grosspitz har to lag med pels; myk underull som beskytter mot kulde og varme, mens det ytterste laget av pelsen består av lange dekkhår som er robuste og beskytter mot regn og søle. Underullen røyter bort i sommerhalvåret, og kan enkelt børstes bort i denne perioden. Grosspitzen trenger sjeldent å bade, og pelsstellet tar omkring et par minutter daglig.

Grosspitz – egenskaper

Grosspitzer er lojale hunder som er usedvanlig hengivne overfor eieren sin. Dog har de mistro til fremmede, men er oppmerksomme og har svært god hørsel. Hunderasen er livlig, vennlig og lærevillig, og dermed som oftest enkel å oppdra. Rasens lange pels og relativt kraftige bygning gjør at den er robust og tåler all slags vær. I tillegg har den høy intelligens, og tilsvarende høyt energinivå. Den vil derfor kreve daglig mosjon og aktivisering.

Rasen har som beskrevet en rekke attraktive egenskaper, som gjør den svært godt egnet til blant annet vakthold. Dens mistro til fremmede og mangel på interesse for jakt gjør den til den perfekte vakthunden, og en ideell vokter. En grosspitz sin størrelse og tykkelsen på pelsen gjør at den ikke er en ideell «sofahund», fordi den fort kan bli varm, i tillegg til at den trives godt ute og i aktivitet.

Er grosspitz noe for deg?

Grosspitz passer for aktive familier, og passer både om du eier et småbruk eller en gård, eller om du rett og slett ønsker en vakthund enten i leiligheten eller eneboligen. Rasen trenger som nevnt aktivisering, og det er derfor viktig at du som eier har mulighet til å gå en lang tur hver dag og gi hunden rikelig med mosjon. I tillegg er hunden ikke allergivennlig med sin lange og tykke pels.

Hvis du føler at rasen grosspitz sine egenskaper passer for deg, du har tid og lyst til å aktivisere en ivrig hund – og du ikke er allergisk mot hunder – så kan denne rasen være noe for deg. I Norge finnes det to registrerte oppdrettere av grosspitz: Kennel Sarkins Champion i Sørum kommune i Akershus, og Starspitz Kennel i Sandefjord. Men husk: før du kjøper en hund, må du sette seg godt inn i rasen og hundens behov.

Generelle tips til nye hundeeiere

Å skaffe seg en valp er omtrent som å få et barn, og det er viktig at du er tålmodig og bruker god tid på opplæring av hunden. Ta kontakt med oppdrettere og få gode råd knyttet til den spesifikke rasen, og besøk gjerne valpen før du henter den. Snakk også med oppdretter om rasens helse og om hvordan oppdretteren driver sin oppdrett. Valpen skal leveres med veterinærattest. Husk også å skrive kontrakt ved valpekjøp!

Oppsummering

Grosspitz er en tysk spisshund som er relativt stor, med en mankehøyde på 42–50 cm. Rasen er generelt sunn og du kan forvente en levetid på 12–14 år. Pelsen består av to lag, hvor underullen isolerer og det ytterste laget beskytter mot regn og søle. Hundene er lojale, oppmerksomme, har svært god hørsel, lavt jaktinstinkt og mistro til fremmede som gjør at de er svært gode vakthunder, men også hengivne og blide familiehunder.

Leave a Reply