Hva slags stell trenger en spisshund?

Spisshunder er et samlebegrep for mange ulike typer hunderaser. Eksempler på hunder som tilhører denne rasen er sibirsk husky, chow-chow, norsk elghund, shiba og tysk spitz. Felles for disse rasene er at de har spisse ører og snute. Forskjellige hunder kan brukes til forskjellige oppgaver. Hundene kan hjelpe mennesker med tre oppgaver: å jakte, gjete og trekke slede. De er perfekte hunder for familier i Norden siden de har tykk pels utviklet for å tåle lange vintre.

Disse hundene egner seg godt for familier. Om du skaffer deg en spisshund, får du en glad hund som elsker å være sammen med deg og leke. Pass derfor på å kjøpe inn mange forskjellige leker. Kanskje en liten ball du kan kaste og den kan hente? Eller en taubit som den kan hale og dra i? Uansett hva du velger, kommer hunden din til å elske å leke med deg.

Stell av spisshunden

Alle hunder blir med en gang en del av familien. På samme måte som et annet familiemedlem, trenger de oppmerksomhet og å bli stelt godt med. Siden spisshunder er aktive hunder, er det viktig at du gir den mye mosjon ute. Kombiner det gjerne med lek i skogen eller i hagen. Kjøp fôr spesialtilpasset rasen du og din familie har valgt. Om du er usikker, så snakk med veterinæren.

En annen måte å sikre at hunden din har det godt på, er å lære den triks. Kjøp inn noen ekstra godbiter, og begynn med enkle instrukser. Det er viktig å lære hunden å stå i ro slik at du kan ha kontroll på den når dere er ute for å mosjonere. Andre triks den også kan lære seg er å sitte og hente gjenstander. Gi den godbiter slik at den lærer seg triksene raskt.

Ulike arbeidsoppgaver til spisshunden

Som nevnt i starten av artikkelen, har spisshunder typisk tre arbeidsoppgaver. De ulike rasene kan gjete, jakte eller dra en slede. Det er viktig å starte treningen tidlig, slik at den kan hjelpe deg med hverdagslige oppgaver. Ønsker du en sledehund, er det viktig at hunden tidlig blir vant til løpe lange turer. Ønsker du en hund som kan hjelpe deg med å gjete sauer, er et tips å introdusere den for andre dyr tidlig.

Noen hunder kan også være med på jakt. Typiske oppgaver for en jakthund er å lokalisere et bytte. Hunder har som kjent mye bedre luktesans enn det mennesker har. Tenk bare på politihundene som kan lukte en liten mengde av et stoff på lang avstand. Trener du hunden din til å kjenne igjen lukten av dyret du er ute etter, kommer den til å sikre deg og familien din et festmåltid.

Er du klar for å skaffe deg en spisshund?

Etter å ha lest dette, har du nok fått lyst til å skaffe deg en spisshund selv. Før du kjøper deg en slik hund, er det viktig å ha tenkt gjennom noen ting først. Det første du må tenke over er hva slags hverdag du har. Bor du på en gård, er det nesten selvsagt at du trenger en type som trives med å gjete. Jakter du selv, så kan en norsk elghund være perfekt.

Har du en stor hage kan det være lurt å ha en hunderase som trenger mye trening og liker å være ute. Om du i tillegg er glad i gå lange turer, vil hunden helt sikkert trives med deg. Tenk også gjennom hvem i familien som skal ha ansvaret for å trene og stelle hunden. Kanskje dere kan dele på ansvaret? Uansett hva dere velger, vil hunden raskt bli en del av familien.

Hvor skal hunden være i feriene?

Nå som du sikkert er klar for å ta imot det nye familiemedlemmet, er det en siste ting du må bestemme deg for. Hvor skal hunden være i feriene? Reiser dere til utlandet er det nemlig ikke sikkert at hunden kan være med. Bestill plass på en kennel i god tid før avreise og husk hundens favorittleker. Om dere ikke velger en kennel kan en god nabo passe på hunden mens dere er borte.

En glad venn

Spisshunden er altså en glad følgesvenn som raskt vil bli en del av familien din. Velg en type som passer best for deres hverdag og behov, og lek masse med den. Lær den nye triks og pass godt på den. Da vil den oppføre seg pent og passe godt på deg. Den vil også være til god hjelp i hverdagen. Lykke til med stell og hold av en spisshund!

Leave a Reply