Keeshond | En guide om spisshunden

Keeshond høres kanskje ut som et merkelig navn på en hund, og det er fordi navnet stammer fra Nederland – dette er faktisk Nederland sin nasjonalhund. Den ble populært kalt «folkets hund» blant nederlenderne som virkelig trykket den til sitt bryst. Den var i stor motsetning til adelens edle hunderaser som ble sett på nesten som pyntegjenstander. På grunn av den spesielle pelsfargen som ligner på en ulv, går den nå ofte under navnet «ulvespitz».

For å dykke enda lengre ned i historien til hundens navn, kan vi gå helt tilbake til 1781. Da brøt det ut en borgerkrig i Nederland mellom Orangeristene og Patriotene. Lederen til Patriotene het Cornelis de Gijselaar, og var kjent for at han alltid hadde med seg en hund som ledsager. Cornelis fikk etter hvert kallenavnet «kees» som var kort for Cornelis, og dermed ble hunden hans kalt keeshond.

Personlighet

En keeshond er en livlig og energisk hunderase. Den er veldig søkende etter oppmerksomhet og blir veldig fort hengiven til sin eier – hvis eieren oppdrar hunden på riktig måte. Den passer særlig godt som vakthund hvor den kan knytte sterke bånd til sin eier på grunn av dens store beskyttelsesinstinkt. Den har også en sunn skepsis mot fremmede som den ikke har blitt kjent godt nok med enda.

I tillegg har den en manglende interesse for jakt som gjør at den lettere blir igjen og passer på hus eller eiendom. Den manglende interessen for jakt gjør at den ikke blir like ivrig eller aggressiv som mange hunder kan bli, når ukjente dyr eller mennesker kommer. Vi kan også nevne at spisshunder ofte liker å lage lyd og forventer å bli sett og hørt av sin eier.

Utseende og størrelse

En keeshond er som nevnt en spisshund, og de har en forventet levealder på mellom 10 til 14 år. Dens vekt kan variere fra rundt 25 og opptil 35 kg. Fargen på pelsen kan beskrives som sølvgrå blandet inn med svarte hårspisser, altså ganske lik pelsen til en ulv som nevnt tidligere. Dette er en tysk spisshund, og er én av de mest populære spisshund-variantene som kommer fra Tyskland.

Rasen er en veldig kosete og fin hund å se på, med sin rikelige underull som står utover fra kroppen. Den har et reveaktig hode og små tettsittende øyne som karakteriserer hundens ansikt. Pelsen fungerer nesten som en krage rundt halsen og er ofte veldig tykk og myk. Proporsjonene i ansiktspartiet på en keeshond er viktige å tenke på når du skal se etter de fineste hundene, for eksempel til avl.

Utseende og størrelse

Forholdet mellom høyden og lengden på manken bør ideelt sett være 1:1. Mankehøyden skal være rundt 49 cm, og hundens vekt bør passe dens størrelse. Det er også viktig å stelle og klippe hunden når det trengs. Hunden trenger ukentlig å bli børstet for å holde pelsen i sjakk, hvor den også røyter. Det kan være veldig smart å spørre oppdretteren du får hunden fra, om pleiing av voksen- og valpepels.

Du bør faktisk ta deg tid til å børste pelsen hver eneste dag, selv om dette kan være slitsomt. Pelsen er veldig fyldig og kan være tidkrevende å holde i sjakk. Du kan fort oppleve at pelsen får floker, og at du vil slite med å håndtere pelsen hvis du ikke tar seg tid til å børste jevnlig. Du bør også skaffe deg en skikkelig børste som er ment til bruk på hundepels.

Aktiviteter

En spisshund trenger ikke bare å være hjemme, den kan være med på aktiviteter ute også. Den er glad i å gå turer og liker å være ute. En keeshond kan også drive på med hundesport. Den kan f.eks. drive med agility, som innebærer at du leder hunden over forskjellige hinder i en hinderløype. Dette er en meget bra aktivitet for å utvikle samspillet mellom hund og eier. Ellers kan du trene den opp med lydighetsøvelser.

Helse

Rasen keeshond er generelt en veldig frisk og robust hund som tåler mye fysisk aktivitet. Den har ingen kjente sykdommer som rammer sin rase, men den har noen arvelige lidelser som epilepsi og hormonproblemer. Du kan, og bør, utføre genetiske tester på hunden for å sjekke om den har noen av disse lidelsene. Det kan også nevnes at rasen kan ha tannmangel, hvor den ofte har ganske små og få tenner.

Leave a Reply